KLUB ZÁBAVNÉ LOGIKY A DESKOVÝCH HER

Od září u nás ve škole funguje Klub zábavné logiky a deskových her. Jedná se o aktivitu projektu MŠMT ŠABLONY II.

V tomto klubu se děti seznamují formou her, manipulace, zážitkem a vlastní zkušeností s prvky z matematiky, logiky a kombinatoriky. Díky různorodým činnostem rozvíjí své jazykové a vyjadřovací schopnosti, tvořivost, fantazii a strategické myšlení. Náplň kroužku je složena z hádanek, kvízů, hlavolamů, deskových a také zábavných rozehřívacích her.

Při soutěžních hrách se děti učí zvládat prohru, neúspěch. Využíváme však z velké části také hry, které podporují skupinovou spolupráci a kolegialitu a hry, kdy úspěch celé skupiny záleží na zapojení každého jednotlivce. Právě při těchto hrách mohou zažít úspěch i děti, které jindy stávají na okraji a nejsou tak průbojné.

Díky tematicky zaměřeným hrám (přírodovědné, zeměpisné, jazykové…) je zajištěn přesah do školních předmětů – děti si častým opakováním otázek ve hrách bezděčně zapamatují i informace, které se zatím neučily. Dalším kladným aspektem her v klubu je, že si děti procvičují čtení a čtení s porozuměním. Věřím, že znalosti, dovednosti a kompetence získané na setkáních klubu se pozitivně promítnou do povinné složky vzdělávání žáků a při jejich domácí přípravě.

Z. Polášková, vedoucí klubu