Projektový den s Madetou – MLÉKO DO ŠKOL, OVOCE A ZELENINA


V pátek 26. 5. 2023 jsme s žáky 1. – 5. třídy v rámci projektového zdravého dne s Madetou – mléko
do škol, zelenina a ovoce vytvořili ze zdravých surovin sladké a slané pochoutky. Zeleninu žáci
zpracovali do výborného zeleninového salátu, pomocí vykrajovátek připravili zeleninové obložené
talíře a jako dezert vyrobili šlehaný tvaroh s piškoty a ovocem. Ze zakysané smetany a ovoce vznikl
nepečený dort, který jsme si připravili do skleniček od přesnídávky, aby si ho žáci mohli donést domů.
Děti prokládaly vrstvu piškotů se zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem a na ní pokladly ovocné
kostičky podle chuti. Mohly si vybrat žlutý meloun, mango, hrušku, jablko, blumu nebo hroznové
víno. Ze zeleniny si třeťáci namíchali s nastrouhanou okurkou, prolisovaným česnekem, zakysanou
smetanou a jogurtem tzatziky po česku, které jsme doplnili toastovým chlebem s bylinkovým olejem.
Vyzkoušeli si nakombinovat zeleninu (mrkev) s ovocem (jablkem) do mrkvového salátu, který zakápli
citronem a osladili trochu cukrem. Páťáci si navíc vyzkoušeli ozdobit salát vyřezávaným jablkem ve
tvaru listu a z ovocných špízů si vyrobili motýla. Připravené pohoštění ochutnali u společného stolu,
kde jsme si povídali o stolování. Ovocné špízy připravili i pro spolužáky ve školní družině. Projektový
den se nám vydařil a děti kuchtění moc bavilo.